Złażące czarne napisy na tablicy rejestracyjnej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FanRSMP
    Ambiente
    • 2010
    • 151

Witam,

dzisiaj przy zmianie opon na letnie powsadzałem głowę tu i tam i niestety dojrzałem uszkodzenie...

mianowicie guma/pianka przy prawym tylnym amortyzatorze jest jakaś spróchniała, postrzępiona, generalnie wygląda jak kupa.... nawwet brązowa się lekko zrobiła ... :evil:

Czy moglibyście Koledzy pomóc i podpowiedzieć czy ten element ma jakąś nazwę własną, ewentualnie numer części, ewentualne koszta, czy wymienia się to parami czy pojedynczo ( uszkodzone jet tylko z prawej strony).

Miał już ktoś podobny problem? auto ma przebieg 116 000 , przy zawieszce jeszcze nie było nic robione...
  • Jeżyk
    Rider
    • 2009
    • 691

Witam! Jak w temacie, czy macie z tym jakieś doświadczenie? Jak postąpić, czy można zareklamować tablice rejestracyjne i kto ponosi ew. koszty wymiany? Dodam jeszcze, że problem mam tylko z tylną tablicą :roll:
    Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Jeżyk
      czy można zareklamować tablice rejestracyjne i kto ponosi ew. koszty wymiany
      można spróbowac ale raczej Wydział komunikacji cię oleje
      koszt wymiany ponosisz ty
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Jeżyk
        Rider
        • 2009
        • 691

No właśnie też mi się tak wydawało, do brania pieniędzy to wszyscy są fachowcami a do reklamacji to każdy robi minę przygłupa i Cię olewa :evil:

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

No właśnie też mi się tak wydawało, do brania pieniędzy to wszyscy są fachowcami a do reklamacji to każdy robi minę przygłupa i Cię olewa :evil:
          idz do wydziału i reklamuj - to towar jak każdy inny. Może się okazać że nie ty pierwszy masz ten problem.

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez westwi78
            Może się okazać że nie ty pierwszy masz ten problem
            mozna spróbowac ale dziwi mnie czemu akurat tylna tablica?
            bardziej naturalne, żeby byla przednia
            to może wskazywac na jakąś wadę produkcyjną albo na fakt że tylną tablicę bardziej szorujesz :diabelski_usmiech
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
              to może wskazywac na jakąś wadę produkcyjną
              to za drogi interes wysyłać tablice od laboratorium w celu uzyskania dowodów, czy jest to wina tablicy/producenta czy wina właściciela. jesteśmy na to skazani by płacić za takie rzeczy sami. rozumiem jakby tablica miała dzień, dwa...wtedy można coś zadziałać. ale w takim przypadku, wątpię... :?:

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zetrzeć bardziej i zalozyc na przod. Mniej bedzie widac na fotkach :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

Zadzwon i sie spytaj - nie idz tam z tablica. Nie da sie dorobic jednej tablicy - trzeba zmienic wszystkie wraz z naklejka i dowodem rejestracyjnym, znajomy to przerabial - ostateczni kupil dobry marker (permanenty z farbą - chyba olejowy) i poprawil calosc tak zeby nie bylo tematu (choc i takie dzialanie jest zbronione!)

Paranoja

A jak bys chcial sobie dorobic tablice "prywatnie"

Kierowcy, którym ukradziono lub którzy zgubili tablice rejestracyjne i zamiast nowych założyli duplikaty z takimi samymi numerami, narażają się na kłopoty, podróżując po krajach strefy Schengen. Państwa te nie uznają tak zwanych wtórników tablic, więc kierowcę, który ich używa, mogą potraktować jak... złodzieja
                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mojemu koledze zlazły litery z przedniej tablicy po użyciu środka do usuwania owadów , ale zamalował i jeździ tak już z 5 lat.
                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• ufo
                      L&K
                      • 2008
                      • 1475
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez smer
                      Mojemu koledze zlazły litery z przedniej tablicy po użyciu środka do usuwania owadów
                      :shock: :shock: :shock:

Komentarz

• Jeżyk
                        Rider
                        • 2009
                        • 691

Też się zastanawiałem dlaczego akurat tylna mi się wykrzaczyła. Zauważyłem zresztą, że kto ma tak jak u mnie wytarte literki to też z tyłu :shock: Nie wiem czym to jest spowodowane ale chyba odkręcę po prostu tablicę i w domciu zrobię szablonik i pomaluję czarnym lakierem. Nie będę chyba szedł do wydz. komunikacji chociaż mam do nich 300 m. Srał ich pies. :grrr

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Jeżyk, jakaś chemia najpradwopodobniej , smer ma rację..
                          mi zaczęły znikać po naftowaniu auta . przeleciałem tez tablicę z rozpędu... :roll:
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Jeżyk
                            Rider
                            • 2009
                            • 691

No wiesz, jak myję auto to nie trę jakoś szczególnie tylnej tablicy bo nie mam do tego powodu. Coś spaprali wykonawcy i tyle. Przecież na zdrowy rozsądek przednia tablica bardziej się brudzi muchami, solą itd a tylna tylko kurz zbiera...

Zamieszczone przez Maicroft
                            Zetrzeć bardziej i zalozyc na przod. Mniej bedzie widac na fotkach :twisted:
                            Maicroft prześlę Ci rachunek za mycie monitora i ściany za nim...

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Jac_ek, Bajer polega, ze tylko chyba u nas jest taki bajzel i wynika to ze wzgledu na to ze mamy te hologramy na tablicach.

W UK idziesz do pierwszego lepszego marketu robisz nowe tablice, zakladasz i cisza, malo tego w bagazniku wolno Ci wozic 3 tablice, bo zakladasz ja na przyczepe :lol: U nas nie do pomyslenia. W Niemczech tak samo, tablice mozna dorobic.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

Zamieszczone przez Maicroft
                                Jac_ek, Bajer polega, ze tylko chyba u nas jest taki bajzel i wynika to ze wzgledu na to ze mamy te hologramy na tablicach.

W UK idziesz do pierwszego lepszego marketu robisz nowe tablice, zakladasz i cisza, malo tego w bagazniku wolno Ci wozic 3 tablice, bo zakladasz ja na przyczepe :lol: U nas nie do pomyslenia. W Niemczech tak samo, tablice mozna dorobic.
                                No niestety, ja tez sie temu dziwie - ale tak jest. Poprawic markerem/farbą to co się wyciera i mieć nadzieje że również policjant z drogówki jesli bedzie nadgorliwy równiez podzieli opinie że wymiana całego dowodu rejestracyjnego naklejek zmian w polisie ubezpieczeniowej! itd jest bez sensu zwłaszcza zważywszy na fakt że te litery i cyfry na tablicy są tłoczone i nie da się napisać innego numeru tak żeby to nie było odrazu i z daleka widoczne.

Niestety urzędnik nie może nam zaproponować procedury niezgodnej z prawem, musi nam podać takie wyjście które jest zgodne z prawem nawet jeśli jest ono nielogiczne i IMHO nieuzasadniona
                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Jeżyk
                                  Witam! Jak w temacie, czy macie z tym jakieś doświadczenie? Jak postąpić, czy można zareklamować tablice rejestracyjne i kto ponosi ew. koszty wymiany? Dodam jeszcze, że problem mam tylko z tylną tablicą :roll:
                                  a czy przypadkiem nie przecierasz ją szmatą jak jest zasyfiona brudem? W Fabii wycierałem ją od czasu do czasu szmatą z brudu i litery się wycierały. W OII nie wycieram tylko myję i nie ma problemu ze schodzącymi napisami.
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14888
                                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                    można spróbowac ale raczej Wydział komunikacji cię oleje
                                    koszt wymiany ponosisz ty
                                    Niestety taki kraj...
                                    Zamieszczone przez Jeżyk
                                    No właśnie też mi się tak wydawało, do brania pieniędzy to wszyscy są fachowcami a do reklamacji to każdy robi minę przygłupa i Cię olewa
                                    Zamieszczone przez westwi78
                                    idz do wydziału i reklamuj - to towar jak każdy inny. Może się okazać że nie ty pierwszy masz ten problem
                                    Myślę, ze jak nawet tak jest, to i tak oleją, a udowadnianie mało się opłaci.

Zamieszczone przez ufo
                                    to za drogi interes wysyłać tablice od laboratorium w celu uzyskania dowodów, czy jest to wina tablicy/producenta czy wina właściciela. jesteśmy na to skazani by płacić za takie rzeczy sami. rozumiem jakby tablica miała dzień, dwa...wtedy można coś zadziałać
                                    Zamieszczone przez Jac_ek
                                    Cytat:
                                    Kierowcy, którym ukradziono lub którzy zgubili tablice rejestracyjne i zamiast nowych założyli duplikaty z takimi samymi numerami, narażają się na kłopoty, podróżując po krajach strefy Schengen. Państwa te nie uznają tak zwanych wtórników tablic, więc kierowcę, który ich używa, mogą potraktować jak... złodzieja
                                    Najgorsze jest to, że można się zagotować w razie podróży za granicą - mogą nie odpuścić.

Ja mam z kolei inny problem - litery są czarniutkie, ale hologramy się zdzierają
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• krzysiek1974
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 323

Nawet jeśli przetrze tablicę brudną szmatą , to co? Z pewnością są pewne normy, które tablice muszą spełniać. Ja bym poszedł na reklamację do urzędnika, spytałbym o normy, poprosił o wgląd i zareklamował tytułem niezgodności z nimi. Dlaczego ktoś ma się narażać na kłopoty z powodu poprawiania "fabryki" byle markerem?

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14888
                                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez krzysiek1974
                                        Nawet jeśli przetrze tablicę brudną szmatą , to co? Z pewnością są pewne normy, które tablice muszą spełniać. Ja bym poszedł na reklamację do urzędnika, spytałbym o normy, poprosił o wgląd i zareklamował tytułem niezgodności z nimi. Dlaczego ktoś ma się narażać na kłopoty z powodu poprawiania "fabryki" byle markerem?
                                        No właśnie. Tarcie szmatą (nawet brudną) jest za ostre - a myjnie szczotkowe??? Powinny wytrzymywać takie rzeczy.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...